Samsun Atakum Diş ve Ağız Hastalıkları Tedavileri ve Çözümleri

Zirkonyum Diş Kaplama

Beyaz renkli, sert bir metal olan zirkonyum elementi; kırılma direnci çok yüksek, biyo uyumlu bir materyaldir. Nikel,titanyum gibi metal elementlerine alerjisi olan hastalar için oldukça uygundur.

Makale Detayları

  • Yazar: Pepuza Dental
  • Konu: Zirkonyum Diş Kaplama
  • Kategori: Estetik Diş Hekimliği

Zirkonyum Kaplama Uygulaması

Işık geçirgenliği kazımayla işlenebilir ve cilalanabilir yapısı sayesinde; ön/arka tüm restorasyonların yapımında kullanılabilir, doku dostu olduğu için de diş hekimliğinde tercih edilen restorasyon malzemelerindendir.

Estetik Açıdan Zirkonyum Dişlerin Avantajları Nelerdir?

Daha eski bir teknik olan metal destekli porselenlerde kaplamaların iç yüzeyi gri renkli metallerle kaplıdır. Metallerin üzerine diş renginde porselenler yığılarak bu kaplamalar elde edilir. Ancak porselenin transparan yapısı gereği, altındaki gri renkli metalin silüeti zamanla belli olmaya ve kaplamalar doğal dişlere göre daha mat görünmeye başlar. Zirkonyum dişler ise tek parça yapıdadır ve tamamı dişle aynı renktedir. Ayrıca doğal dişlerdeki gibi uçlarına şeffaflık efekti verilerek kişinin kendi diş yapısına uygun bir estetik görüntü sağlanır.

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Uygulanır?

Restorasyonun türüne ve sağlıklı dişin miktarına göre dişlerden aşındırmalar yapılır. 3D dijital tarayıcılarla hastadan dişlerinin ölçüsü alınır. Üretilecek dişin bilgisayarda dijital modeli oluşturulur ve 3 akslı zirkonyum kazıma cihazlarında kaplamalar üretilir. Hastanın fotoğraflarına göre son makyajlar yapılarak fırınlanır ve işlem son cilayla tamamlanarak doğal bir görüntü elde edilir.

Zirkonyum kaplamaların bakımı nasıl yapılır?

Zirkonyum kaplama bakımının normal dişlerden bir farkı yoktur. Günde 2 kez fırçalanmalı, her dişin arası diş ipiyle düzenli olarak temizlenmeli ve her hasta gibi zirkonyum kaplamaya sahip hastalar da altı ayda bir rutin diş kontrollerini yaptırmalıdır.

Zirkonyum kaplama işlemi sırasında ağrı hissedilir mi?

Restorasyon yapılacak tüm dişler, uygulama öncesinde dijital anesteziyle uyuşturulur. Uyuşma hissi geçmeden hastaya geçici restorasyonları teslim edilir ve yeni dişleri gelene kadar geçici kaplamalarla hayat standardı korunur.

Zirkonyum kaplama sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Kaplama sonrası günlük ağız hijyeni kurallarına uyulup, altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gittikten sonra ekstra bir işlem veya önlem gerekmez. Zirkonyum diş kaplamalar, kendi dişlerimiz gibi basınca dayanıklı olduğu için kesme, çiğneme vb. günlük ihtiyaçlar gerçekleştirilebilir.

Metale karşı alerjisi olanlarda zirkonyum kaplama diş tedavisi uygulanabilir mi?

Eski tip metal destekli diş kaplamalarda alerji sık rastlanan bir durumdu. Zirkonyum alerjisiyse metal destekli kaplamaya oranla hastadan hastaya değişmekle birlikte oldukça nadirdir. Bu yüzden zirkonyalar, alerjik bireyler için öncelikli bir tercihtir.

Zirkonyum kaplama dişlerde ilerleyen zamanlarda renk değişikliği olur mu?

Zirkonyum kaplamaların rengi zamanla renklenmelere neden olmaz. Günlük ağız hijyeni kurallarına uyulup, altı ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidildikten sonra uzun yıllar ağızda kalır.

Zirkonyum dişlerde kırılma veya kaplamanın düşmesi sık görülür mü?

Hastanın çiğneme hareketlerinin ve iki çenenin birbirine göre ilişkilerinin doğru saptanmasıyla yapılan tasarımlarla rutin kullanımda bir kırılma beklenmez. Zirkonyanın kırılma direnci dişlerden daha yüksektir ancak şiddetli bir travma ve kaza sonucu alınacak güçlü bir darbe dişin kırılmasına yol açabilir.

Zirkonyum kaplamaların yapıştırılmasında kullanılan “siman” denilen yapıştırıcıların kimyasal özellikleri, hem dişe hem zirkonyalara tutunması açısından ideal özelliklerdedir ve dişlerin aşındırılması sırasında da tutuculuğu artırmaya yönelik prensiplerden yararlanılır; kaplamaların dişlerden çıkması nadiren görülür.

Zirkonyum kaplama diş eti hastalığı olanlarda uygulanabilir mi?

Diş etleri iltihaplıyken kaplama yapmak doğru değildir. Olası bir diş eti iltihabının varlığında önce diş etleri tedavi edilerek sağlıklı bir görünüm kazandırılmalı; sonrasında ise diş etlerine zarar vermeyen, uyumlu bir zirkonyum kaplama planlanmalı ve yapılmalıdır.

Pepuza Dental - Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Rakamlarla yıllık başarılarımız

00+

Mutlu Tedavi

00+

Uzman Hekim

00+

Doğru Teşhis

00+

Kazanılan Ödül

Hizmetlerimiz

Pepuza Dental - Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Ağız ve Diş Sağlığı merkezi olarak bir çok konuda çözümler üretmekteyiz. Uzman kadromuz ve deneyimli personelimiz ile sizlerin hizmetindeyiz.

  • Alanında uzman hekimler
  • Deneyimli personeller
  • Doğru teşhis ve çözümler
Tüm Tedaviler

Dental Implant
TedavisiTreatment

Dental İmplant hastanın eksik dişlerin yerine cerrahi yöntemle...

Devamı

Estetik Gülüş
Tasarımı

Kişinin gülümsemesinin kendine özel hale getirilmesine gülüş tasarımı denir.

Devamı

Kanal
Tedavisi

Kanal tedavisi genelde ağrılı bir uygulama olarak görüldüğünden...

Devamı

Zirkonyum Diş
Kaplama

Beyaz renkli, sert bir metal olan zirkonyum elementi...

Devamı

Pepuza Dental
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Mesai saatleri içerisinde uzman hekimlere ve personellere danışabilirsiniz.

+90 362 230 38 85 +90 507 555 1919
Blog

Blog Yazıları

Hekimlerimizin yazdığı makaleler sizlere faydası olacak ve bilgilendirecektir.

Bebek ve Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?
30.07.2023

Bebek ve Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocukların sağlığı hepimizin için çok önemlidir. Her anne ve baba için bebek ve çocuklarda ağız bakımı nasıl yapılmalı sorusu ise en önemli sorulardan birisidir.

Devamı
Diş İpi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
30.07.2023

Diş İpi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamak en önemli uygulamalardan birisidir.

Devamı
Diş Beyazlatma Nedir, Yan Etkisi Var Mıdır?
30.07.2023

Diş Beyazlatma Nedir, Yan Etkisi Var Mıdır?

İnsanlarda sağlıklı ve beyaz dişler hem sağlık hem de estetik açıdan büyük bir önem taşımaktadır.

Devamı